おいしさのこと

おいしさのこと : Superior Flavor

「稲ほんらいの、自然の力をいっぱいに引き出す」。素材の味だけで「おいしい」と感じられる、性格のまぁるい素直なお米に仕上げています。

“We extract a lot of the natural power inherent to the rice plant.”
We finish our rice to be natural with a mellow feature so that people can experience superior flavor just from the rice itself.

やさしい甘さを引き出す、有機栽培。

「ご飯がおいしいから、一日しあわせ」。わたしたちはそんなお米をつくりたくて、
「あんぜん、あんしん」と同じくらい、「おいしさ」も大切にしています。
「しろくまのお米」づくりでは、香りと甘みのつよい梨・桃・ぶどうなどの果物や、
トマト・なす・ねぎなどの野菜づくりで培ったノウハウを活かしました。
果物の玉を大きく甘くするための有機肥料を使用し、お米がおいしくなる下地をつくっています。

Organic cultivation extracts a gentle sweetness.

“Today is going to be a great day because my rice tastes great!” This is the kind of rice we wish to cultivate, and we place as much emphasis on “superior flavor” as we do on “safety and reassurance.”
In cultivating “Shirokuma Rice,” we have made use of the know-how we have accumulated in cultivating fragrant and sweet pears, peaches, grapes, and other fruits, as well as vegetables such as tomatoes, eggplants, and onions.
We utilize organic fertilizers used to create large, sweet fruits to lay the foundation for delicious rice.

効果的な栄養補給で、食味を安定。

米づくりの善しあしは、土・気温・天候によって左右されます。
そのため栄養をあたえる時期も、稲の育ち具合とにらめっこしながらの作業です。
新潟しろくま会ではこれまで培ってきた栽培技術を活用し、
葉緑素計で稲の生育状況を確認した後、最適量の有機肥料をあたえます。
ちょうどいい量とタイミングを計ることが、食味を最大限引き出すポイントなのです。

Stabilizing flavor with effective nutritional supplements

The quality of rice cultivation is affected by the soil, temperature, and weather.
The timing of nutrient provision is work that requires careful monitoring of rice growth.
The Niigata Shirokuma Association makes use of the cultivation technologies it has accumulated and we provide the optimum amount of organic fertilizer after confirming the rice growth conditions with a chlorophyll meter.
Determining the ideal volumes and timing is essential for extracting maximum flavor.

ミネラル豊富な、米づくりへの取り組み。

おいしい米づくりの秘訣は、タンパク質を減らしてミネラル分を増やすこと。
わたしたちは定期的な生育診断を行いながら、その結果をデータとして蓄積しています。
これらのデータは、新潟しろくま会の技術検討会で報告され、次の施肥設計で役立てられます。
こうした食味向上の取り組みが、ミネラルたっぷりのおいしいお米へと仕上げています。

Mineral-rich rice cultivation measures.

The secret to cultivating flavorful rice is to decrease proteins and increase mineral content.
We conduct regular growth examinations, and as we do this we accumulate the results as data.
This data is reported to the Niigata Shirokuma Association’s Technology Investigation Group , and assists in creating the next fertilization plan.
These efforts to improve flavor help to create mineral-rich and flavorful rice.